De Moerenaar

Kaasboerderij De Moerenaar is een artisanale kaasboerderij in de vlakke polderstreek tegen de Vlaamse Westkust, gelegen in het meest westelijke hoekje aan de grens met Frankrijk. De Moeren, deelgemeente van Veurne (West-Vlaanderen), kent een lange geschiedenis van drooglegging en onderwaterzetting. Die evolutie is bepalend gebleken voor de kwaliteit van de landbouwgrond tot op vandaag. De uitgestrekte percelen worden nog steeds gedraineerd door vele kilometers kanalen en grachten die het gebied moeten drooghouden en via gemalen wordt overtollig water overgepompt naar vaarten en stromen.

Méér dan 20 jaar geleden begon Tine Denoo, echtgenote van Lieven Dewicke, met het bereiden van kaas."Al doende leerden we de knepen van het vak", vertelt ze nog steeds enthousiast. Eerst van emmer tot emmer en  later werd met de deskundige hulp van kaasmaker Lucien dagelijks ongeveer 3000 liter melk verwerkt naar heerlijke hoevekaas. Anno 2017 waren zoon Thijs en zijn echtgenoot Lien aan de beurt en stapten als jonge kaasmakers in de voetsporen van de vorige generatie. Met een splinternieuwe kaasmakerij, eveneens op de hoeve, is de groei niet meer te stoppen en leveren zij ambachtelijke kazen aan verschillende voedingsketens en grossisten.

In de hoevewinkel liggen verse kazen en andere zuivelproducten u op te wachten...

Alle zuivelproducten worden dagelijks vers en artisanaal bereid. In de kaasshop kan men kiezen uit een breed gamma kazen met elk hun specifieke smaak, zoals oa. light kazen, jonge kazen, halfzachte kazen, halfharde en gerijpte/oude kazen (zie Onze Kazen). Daarnaast bieden we nog ander lekkers aan, kleine producenten uit de regio komen uitgebreid aan bod met een grote verscheidenheid aan voedingsproducten... Twijfel niet en bezoek vandaag de hoevewinkel en maak kennis met het aanbod want verwend worden wil iedereen!

Het belang van de versheid van onze producten is super belangrijk. Daarom betekenen de kwaliteit van de weiden en de gezondheid van de melkkoeien alles. Hun verse melk is dan weer het ideale basisproduct voor het kaasbedrijf. Deze melk wordt rechtstreeks aangewend voor de bereiding van de hoevekazen en is de sleutel van onze hoeveactiviteit. Het melkvee krijgt enkel natuurlijke voeding van de eigen akkers, aangevuld met mineralen. Extra aandacht bij het kaasmaken gaat naar het beste stremsel, het persen, het zoutproces en een rust- en stockageperiode van minstens zes weken op speciale houten planken. Deze activiteiten zijn de laatste jaren door de jonge generatie, verfijnd en geperfectioneerd. 

Bezoek het heden en het verleden!

Kaas maken is bij De Moerenaar een passie, een levenswerk waar ook zoon Ward en Lieven Dewicke zeer dicht bij betrokken worden omwille van het veld op de velden en de grote veestapel met daarbij de recente melkrobots. Bij het ambachtelijk bereiden van hoevekazen komt nog steeds heel wat handwerk bij kijken en da's prachtig om te ontdekken in het kaasmuseum. 
Reserveer alvast een bezoek met vrienden en kennissen, of gewoon met je vereniging of klas voor een boeiende rondleiding op de kaasboerderij met oa belevingscentrum 't Oed Kaoskot. Maak kennis met onze educatieve programma's om  te eindigen met een proeverij op maat.

Welkom!